NEWSFLASH

Centre for Legal Resources launches 2013 Business Ethics and Compliance Conference

Today, January 28, 2013, Centre for Legal Resources, with the support of British Embassy in Romania, is launching 2013 Business Ethics and Compliance conference. Read the press release here.

Center for Legal Resources organizes a conference on business ethics and compliance

Center for Legal Resources will organize on February 27, at the Romanian Chamber of Commerce and Industry, the national conference "Business Ethics and Compliance Conference". The event is funded by the British Embassy in Bucharest.

Read more...

Business Ethics and Compliance Conference – Bucharest, February 27, 2013

Centre for Legal Resources, with the support of the British Embassy in Bucharest, conducted a survey of the 1000 most important companies in Romania in terms of turnover and number of employees.

Read more...

Interviu Siemens AG. Cum să dezvolţi un mediu de afaceri sustenabil

Oana Bănăţeanu, Ofiţer Regional de Conformitate în cadrul Siemens AG, vorbeşte despre etică în mediul de afaceri românesc şi în una dintre companiile care ocupă poziţii fruntaşe în ratingurile de tipul Dow Jones Sustainability Index (care ţin cont de sustenabilitatea şi etica companiilor n.r.). Cu o istorie de peste 160 de ani, Compania Siemens adresează astăzi patru sectoare: Energy, Industry, Healthcare şi Infrastructure&Cities.În 2006 compania a fost implicată într-un amplu scandal de corupţie, care a condus, printre altele, la o ”toleranţă zero faţă de practicile de corupţie semnalate şi constatate (în cadrul acesteia n.r.)”, explică Oana Bănăţeanu. 

Din 2009, Siemens AG a semnat un acord cu Banca Mondială care presupune peste 100 milioane de dolari investiţi în următorii 15 ani pentru programe anticorupţie. Scopul este crearea unor standarde de conformitate în mediul de afaceri.

În ceea ce priveşte mediul de afaceri din România, Oana Bănăţeanu crede că legislaţia anticorupţie este ”destul de bine reglementată, insă există zone în care lipsa normelor de implementare creează dificultăţi în interpretarea unor aspecte”. Acolo unde legislaţia naţională nu trasează limite concrete ale legalităţii, compania este cea care ghidează angajaţii asupra a ceea ce este permis şi ce nu, spune Oana Bănăţeanu. Când apar diferenţe între sistemul legislativ şi reglementările interne ”se aplică regula cea mai restrictivă”, detaliază aceasta.

Prezentarea susţinută de Siemens în cadrul conferinţei 2013 Business Ethics and Compliance poate fi descărcată de aici.

Compania Siemens este prezentă în România de mai mult de 105 ani, fiind una dintre cele mai importante companii de tehnologie şi inovaţie din ţară. Există patru unităţi de producţie ale companiei în ţară.

Read more: Interviu Siemens AG. Cum să dezvolţi un mediu de afaceri sustenabil

Etica şi conformitatea în companiile din România. Raport de cercetare

 

În cadrul conferinţei 2013 Business Ethics and Compliance, Centrul de Resurse Juridice a lansat raportul „Etica şi conformitatea în companiile din România”. Chestionarul online a fost completat de 53 de companii, cu o cifră de afaceri totală, în anul 2011, de 9,876,230,614 Euro (cifră de afaceri calculată la cursul mediul BNR lei/euro pentru anul 2011, şi anume 4,2379 lei pentru 1 Euro). Cele aproape 10 mld de euro reprezintă puţin peste 7,24 % din produsul intern brut al României pentru anul 2011 (în valoare de 136,4 miliarde de euro).

 

Read more: Etica şi conformitatea în companiile din România. Raport de cercetare

Interviu Romtelecom. Cum se poate forma o cultură de conformitate şi de etică

Maria Maxim este Director Executiv pentru Conformitate la Romtelecom. Consideră că, pentru a crea în societatea românească ”o cultură de conformitate şi de etică”, trebuie să existe un minim de reguli pe care să le respecte toate firmele din România. În Romtelecom, etica şi conformitatea sunt intrinsece, explică Maria Maxim. Cu o expertiză de peste 80 de ani pe piaţa românească de telecomunicaţii, Romtelecom este unul dintre cei mai reprezentativi  operatori la acest moment. Pe piaţă dedicată companiilor, Romtelecom este lider pe segmentele de voce fixă, servicii de date şi internet de bandă largă pentru afaceri, şi îşi extinde portofoliul de soluţii ITC.

Read more: Interviu Romtelecom. Cum se poate forma o cultură de conformitate şi de etică

Event organized by

with support of

Main partner            Partner

    

Official sponsorsOther partners


Media partners

RFI Romania