NEWSFLASH

Clauzele anticorupţie în contractele de achiziţii publice vor fi obligatorii

Miercuri, 27 februarie 2013, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii În România a organizat la Camera de Comerț și Industrie a României, conferința – ”Etica și conformitatea în afaceri – 2013”. Evenimentul a reunit peste 90 de reprezentanți ai mediului de afaceri și academic, ai sectorului neguvernamental, precum și reprezentanți ai instituțiilor publice centrale cu scopul de a dezbate situația actuală din România dar şi politicile publice care pot stimula etica în afaceri şi conformitatea legală. Comunicatul de presă post-eveniment poate fi citit aici.

Centrul de Resurse Juridice lanseaza conferinta 2013 Business Ethics and Compliance

Astăzi 28 ianuarie 2013, Centrul de Resurse Juridice, cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii în România, lansează conferința 2013 Business Ethics and Compliance. Comunicatul de presă poate fi citit aici.

Centrul de Resurse Juridice organizeaza o conferinta privind etica in afaceri si conformitatea

Centrul de Resurse Juridice organizează, în data de 27 februarie, la Camera de Comert si Industrie din Bucuresti, conferinta nationala “Business Ethics and Compliance Conference”. Aceasta este e finantata de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

Citește mai departe...

Business Ethics and Compliance Conference – Bucuresti, 27 Februarie 2013

Centrul de Resurse Juridice, cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti, realizeaza un sondaj printre cele mai importante 1000 de companii din Romania ca cifra de afaceri si numar de angajati.

Citește mai departe...

Etica şi conformitatea în companiile din România. Raport de cercetare

 

În cadrul conferinţei 2013 Business Ethics and Compliance, Centrul de Resurse Juridice a lansat raportul „Etica şi conformitatea în companiile din România”. Chestionarul online a fost completat de 53 de companii, cu o cifră de afaceri totală, în anul 2011, de 9,876,230,614 Euro (cifră de afaceri calculată la cursul mediul BNR lei/euro pentru anul 2011, şi anume 4,2379 lei pentru 1 Euro). Cele aproape 10 mld de euro reprezintă puţin peste 7,24 % din produsul intern brut al României pentru anul 2011 (în valoare de 136,4 miliarde de euro).

 

 

Companiile care au completat chestionarul au avut 68,549 de angajaţi în anul 2011.

 

În privinţa statisticii pe industrii, chestionarul a fost compeletat în principal de companiile din domeniul auto, industria de energie şi industria constructoare de maşini. Una dintre industriile mai putin interresate de etică şi conformitate a fost cea a construcţiilor, cu doar două companii care au completat chestionarul. În total chestionarul a fost completat de companii din 22 de industrii sau domenii de activitate.

 

În privinţa, tipului de capital al companiilor care au completat chestionarul, 66% sunt companii cu capital străin iar 34% sunt companii cu capital românesc.

 

Aproape 77% din companii au proceduri interne de prevenire a mitei dar, în timp ce 91% din total companii cu capital străin au astfel de proceduri interne, doar 50% din total companii cu capital românesc au adoptat aşa ceva.

 

Aproape 75% din companii au proceduri interne de prevenire a conflictelor de interese dar, în timp ce 86% din total companii cu capital străin au un astfel de proceduri interne, doar 56% din total companii cu capital românesc au astfel de proceduri interne.

 

Aproape 70% din companii au un cod de etică dar, în timp ce 89% din total companii cu capital străin aplică un cod intern de etică, doar 28% din total companii cu capital românesc au un astfel de cod.

 

Aproape 40% din companii au un ofiţer de conformitate dar, in timp ce 51% din total companii cu capital străin au un ofiţer de conformitate, doar 11% din total companii cu capital românesc au un astfel de ofiţer.

 

Aproape 36% din companii au desfăşurat un curs de etică pentru angajaţi sau manageri in 2012 dar, în timp ce 49% din total companii cu capital străin au desfăşurat cel puţin un curs, doar 11% din total companii cu capital românesc au desfăşurat cel puţin un astfel de curs în 2012.

 

Companiile studiate preferă ca existenţa unui sistem intern de etică şi conformitate să joace un rol important în atribuirea contractelor de achiziţii publice. Mult mai multe date şi concluzii pot fi citite în raport. Raportul poate fi descarcat de aici.

 

 

Eveniment organizat de

cu sprijinul

Partener principal    Partener

     

Sponsori oficialiAlti parteneri


Parteneri media

             RFI Romania